Friday, January 21, 2011

Ilham @ 4:54 AM...

hurmmm..how to put into words??? yesterday just the beginning of my praktikum journey..walaupun sebenarnya dah seminggu aku bergelar guru pelatih..tpi next week br la dikatakan d real battle field..mungkin sebab otak dan badan terlalu penat jadi lepas maghrib jer aku dah rebah di katil..sampaikan bunyi sms bertalu-talu masuk inbox pun aku dah tak larat nak layan..sorry guys..aku tak larat nak buka mata untuk baca sms korang..huhu~~ i'm  so damn tired!!!!

bermula hari isnin lalu...aku mula practice suma plan rancangan pengajaran yang telah aku buat...nervous plak rasanya seolah2 pertamakali aku masuk mengajar dan pertama kali bertemu ngan murid2...hahaha..rata-rata murid aku rasa pelik..apasal skill p & p lain erkk..?? bagi murid tahun 5 dan 6..aku xplain ngan dorang kenapa berlaku perubahan dalam kaaedah p& p yang aku guna dalam kelas..dan aku minta kerjasama dorang suma untuk bantu aku..sebab dorang dah besar..so dorang lebih faham bila aku berterus terang ngan dorang berbanding ngan murid tahun 4.

hari selasa..hari yang agak meletihkan..plan rancangan mengajar yang aku jalankan pada hari isnin..kurang memuaskan..begitu jugak ngan hari nie..sumanya berkenaan masa..aku masih kurang pandai adjust masa ngan tepat bg setiap aktiviti yang aku jalankan sewaktu
P & P..arghh!! so worried... :(
sedikit demi sedikit level keyakinan aku menurun..'boleh ker aku lulus ngan baik nie??'

Hari Rabu...semalam..balik dr sekolah..aku terlelap di katil..langsung tak sedar dunia..hujan lebat memang sesangat la membantu aku untuk terus lena dibuai mimpi...hampir pukul 10 malam br la aku terbangun semula...tak disangka2 selepas bersolat..aku mula rasa tak sedap hati..apsal lampu kat dalam rumah nie asyik berkelip2 jer..pastu kekadang malap..kekadang off..hish takkan la xtension aku nie plak yang buat problem..so ngan fikiran yang agak negatif..aku cabut xtension yang lama..ganti ngan yang baru..tpi masalah tetap sama..kerisauan aku makin menjadi2..sehinggalah aku terdengar bunyi geseran elektrik dan percikan api...memang mengejutkan dan aku bersyukur sessangat sebab aku cepat terfikir kemungkinan wayar elektrik di fius utama yang bermasalah..dan panggilan jiran sebelah menguatkan lagi anggapanku...keadaan menjadi agak cemas sedikit bila sda kenal pasti..rumah kami mengalami lintar pintas..masyaallah..dan selepas melakukan beberapa langkah berjaga2..aku ngan hsemate aku pun sda agak tenang sedikit..tpi terpaksa bertahan ngan keadaan rumah yang hanya diterangi cahaya lilin..takpe la yang penting nyawa dan harta benda selamat..dan disebabkan tanggungjawab untuk hari esok masi blum diselesaikan..so aku berusaha menyiapkannya dengan bantuan cahaya lilin...sedangkan hesmate ku suda kembali lena dibuai mimpi di ats sofa.
pagi rabu...alhamdulillah..seawal pukul 8 pagi pekerja SESB sda muncul di depan umah kami  untuk memperbaiki punca lintar pintas semalam..aku bersyukur kerana masi ada jiran yang prihatin ngan keadaan kami semalam..sedangkan yang lain hanya buat tidak kisah..hsemate aku ambil cuti emergency kerana hal semalam...mungkin risau akan berlaku apa2 kejadian yang tidak diingini..mana la aku dapat menanganinya sorang diri...
berkali2 aku bersyukur dalam hati sebab Allah membantu aku di saat ini...sebaik saja bekalan pulih..aku kembali menghadap laptop..menaip draft rancangan mengajar yang aku buat semalam..dah segalanya setel pada pkul 11 pg...agrhh..kepala ku mula berdenyut..sbb tidak cukup tidur & rehat..tpi aku kna terus bertahan..sbb sekiranya aku menyahut panggilan katil dan bantal...sda pasti aku akan terlajak hingga ke petang..aku tak boleh ponteng!!!!!
usai abis sekolah...aku rebah lagi di katil selepas solat maghrib...masyaallah...apa nak jadi la ngan aku nie...selepas 3 hari berlalu...hari nie hari khamis..aku sda mulai agak stabil sedikit..namun rasa cemas masih lagi berlegar2 dalam hati..sebab ada beberapa dokumen lagi yang blum sempat aku siapkan..harap2 penyelia pembimbing aku blum datang melawat minggu nie..so aku masi punya kesempatan untuk menlengkapkannya...

warghh!!! camna plak gigi aku bule pecah nie????? alahai....aku jadi kalut seketika...napa la perkara camni bule jadi time aku tgh dalam praktikum...sekarang nie bukan mudah untuk memohon cuti sebab setiap hari aku akan dinilai...dan selepas bertanya ngan beberapa orang akhirnya aku mendapat maklumat tentang klinik pergigian di kota belud dan juga tuaran..Alhamdulillah..aku dapat membuat appointment untuk menampal gigi di klinik pergigian dr.hasbullah di kota belud pada pukul 3.00 petang hari sabtu...so mahu tak mahu hujung minggu nie aku kna jgak balik kampung demi untuk mendapatkan kembali senyuman lebar aku...wakakakaka...

Hari jumaat....entah kenapa hari nie aku agak nervous untuk ke sekolah...kemarin ada taklimat guru pembimbing..dan fyi...orang yang terpilih untuk menjadi guru pembimbing aku nie sama sekali tidak mahu untuk menerima tugas yang telah diberi..dan atas dasar terpaksa dia menghadirkan diri juga ke sesi taklimat itu..dah selepas waktu rehat..dia memanggil aku menemuinya...hahaha..sesapa pbule baca airmuka aku waktu tu..memang bule tahu..aku sebenarnya tgh takut untuk berdepan ngan guru pembimbing aku nie..
tapi akhirnya..kami bule berkomunikasi ngan baik...dia berterus terang ngan aku mengapa dia tidak mahu menerima tugas sebagai guru pembimbing tu..tpi dia akan cuba untuk tolong aku...dan aku juga kena tolong diri aku sendiri..laksanakan setakat mana yang termampu..jangan lebih2 sehingga aku sendiri tidak tau camna nak mencapai matlamat P & P..tu pesanan dia..bila aku diberikan senarai kriteria2 yang bakal dinilai....waaaaargh...aku kembali nervous,...masyaallah..pa nak jadi la ngan aku nie..suma pun nak cemas!!!
but honestly..it is true..segalanya bukannya semudah yg disangka..

kalu bukan hendak balik ke kampung pagi nie...mungkin aku akan kembali lena di katil..sebab aku bakal menempuhi hari yang agak sibuk..last minute aku di beri tugasan yang perlu aku siapkan sebelum hari isnin nanti..sebelum penyelia pembimbing aku dari ipg datang untuk pra penyeliaan..risaunyaaaaaa...
persoalannya mampukah aku menyiapkan tugasan tersebut semasa di umah nanti?? dan mampukah aku menyempurnakan latihan praktikum aku ngan baik..Ya Allah..permudahkanlah urusanku..sesungguhnya aku teramat risau sekarang nie...

1 comments:

Ibumadeeha said...

wish u all the best!! gambate.. ;)

Post a Comment